Posted on Leave a comment

Një nga problemet më të shpeshta të gjidhënies/Thithat e çarë

Thithat apo areola mund të pësojnë çarje për një sërë arsyesh të ndryshme si:

 • Parregullsi të thithit/thitha të futur;
 • Thithi prek pjesën e fortë të qiellzës së fëmijës si pasojë e një kapje jo të mirë të gjirit;
 • Fëmija kafshon pjesën e thithit;
 • Mund të jetë shfaqur fryrje e gjinjve;
 • Mund të kemi të bëjmë me thrush (myk);
 • Mund të jetë shfaqur një infeksion tek gjendrat Montgomery;
 • Lëkura mund të jetë e prekur nga psoriaza, dermatit, ekzema apo herpes;
 • Mund të kemi të bëjmë me vasozpazmë.

Dhimbja në këtë rast mund të jetë e madhe, dhe paramendoni se fëmija do të pijë minimalisht 8-12 vakte në ditë. Pra situata mund të bëhet e vështirë dhe normalisht nevojitet trajtimi i duhur. Në shumicën e rasteve dhimbja do të ndihet gjatë momentit kur fëmija pi por nuk përjashtohet mundësia që në disa raste të ndieni dhimbje edhe midis vakteve.

Prandaj mos neglizhoni asnjë lloj dhimbje që vjen nga gjiri në momentin që fëmija e kap të pijë. Kontrolloni pozicionimin, a është bërë kapja si duhet?

Si të trajtoni çarjet e thithave?

 • Shikoni mënyrën si fëmija është pozicionuar në gji. Ushqeni sipas metodës “Thompson”. Videon e teknikës e gjeni edhe në faqen e Instagramit të postuar në pjesën IGTV.
 • Nëse duhet të hiqni dhe vendosni shpesh fëmijën të thithë gjirin duhet ta bëni këtë në momentin që thithja nuk është aktive, shkëputjen e bëni në mënyrë graduale.
 • Nuk duhet ta lini gjirin e çarë “të pushojë”. Kjo mund të shkaktojë fryrje të tij dhe për pasojë do të përjetohet edhe me tepër dhimbje.
 • Rekomandohet të përdoren guackat mbledhëse të qumështit. Nëse do të mbahet gjiri i lagësht plaga do të rikuperojë më mirë. Rekomandohet që gjatë kohës që fëmija nuk pi të mbani gjithmonë vendosur brenda reçipetave guackat.
 • Pasi fëmija ka përfunduar së piri aplikoni qumështin e gjirit tek thithat (ka veti anti-bakteriale) dhe i lini gjinjtë të ajrosen. Vendosni guackat dhe vishni reçipetat e pambukta.
 • Nëse lëkura është e çarë flisni me farmacisten tuaj për të përshkruar një krem me përbërje antibiotiku për të parandaluar infeksionet.
 • Evitoni përdorimin e kremit me përbërje Lanoline nëse kemi të bëjmë me praninë e mykut. Përkeqëson situatën.
 • Nëse fëmija ka pika/pllakëza të bardha në gojë dhe ju ndieni dhimbje/djegie gjatë vaktit flisni me mjekun për të përshkruar një krem me veti anti-fungiale për veten dhe fëmijën. Trajtimi në këtë rast për të qënë efektiv duhet të bëhet në formë paralele.

Posted on Leave a comment

Si të ndihmoni të flejë një fëmijë që ka dhimbje barku të flejë më mirë?

Kolikat (dhimbjet e barkut) sigurisht që janë një sfidë tjetër ekstra pas lindjes për të gjithë prindërit. Fëmija jo vetëm që mund të jetë i acaruar gjatë ditës por do të shfaqë së tepërmi vështirësi edhe në momentin kur do të duhet të bjerë në gjumë gjatë natës si edhe gjatë dremitjeve të ditës.

Cila është metoda që do të funksiononte më tepër në këtë rast për të qetësuar beben edhe për ta bërë të flejë më mirë?

Përgjigjja është: Nëpërmjet lëvizjeve!

Po flasim për javët e para pas lindjes dhe fëmijën do ta qetësonte një ambient si në barkun e nënës.

Ngrohtësia, rehatia, qetësia dhe lëvizjet janë ato që e karakterizojnë jetën brenda uterusit prandaj nëse duam të qetësojmë një bebe duhet patjetër të rikrijojmë atë ambient.

Një ambient si në barkun e nënës. Çfarë na duhet të bëjmë?

Mbështjellim foshnjën me një mbështjellëse. Më pas duke ecur nëpër shtëpi, duke e mbajtur pranë trupit qoftë edhe nëpërmjet një fashe  do të ndihmojmë beben të ndihet i sigurt dhe i ledhatuar.

Cilat janë pozicionet më të mira në të cilat rekomandohet të mbahet fëmija?

 • Ndërsa lëvizni nëpër shtëpi me fëmijën mund ta shtrini mbi parakrahun tuaj duke vendosur të gjithë barkun sipër parakrahut dhe koka duhet të mbështetet tek pjesa e brendshme e bërrylit. Kjo do të jetë një metodë edhe më efektive. Do të shikoni se foshnja qetësohet dhe fle më shpejt/mirë në këtë pozicion.
 • Brenda një fashe. Fasha është një mjet të cilin shumë mjekë e rekomandojnë në këtë rast duke qënë se disa beba që vuajnë prej kolikave preferojnë të flejnë në pozicion disi lart, jo vetëm tek parakrahu.
 • Vendosja e një jastëku poshtë dyshekut ku fle fëmija. Edhe kjo do të shërbejë që pozicionimi i fëmijës të jetë disi lart.
 • Sipër kraharorit tuaj! Një tjetër pozicion që e qetëson foshnjën.

Levizjet “3D” gjithashtu tepër efektive!

Çfarë janë lëvizjet 3D? Janë lëvizje të kombinuara: ecja nëpër shtëpi me një kërcim shumë të butë dhe lëkundja lart/poshtë. Pra praktikimi i këtyre lëvizjeve do të shohim se do të jenë më tepër efektive se thjesht ecjet/lëkundjet me karriken lëkundëse që mund të keni në shtëpi.

Shumë foshnja nuk e preferojnë një formë të tillë qetësimi duke qënë se vihet re lëvizje vetëm në një drejtim.

Një tjetër “hile” që mund të përdorni për të qetësuar një bebe që vuan prej kolikave është: mos u përpiqni të silleni sikur do ta vendosni në gjumë!

Kështu fëmija do të ndiejë se nuk ka asgjë kundër së cilës duhet të “luftojë”. Duhet që në njëfarë mënyre të shtireni sikur nuk e keni aspak në plan diçka të tillë.

Ecni nëpër shtëpi, pozicionoheni tek fasha për ta mbajtur më pranë trupit tuaj dhe lëvizni nëpër shtëpi duke kryer edhe aktivitete të tjera.  

Posted on Leave a comment

Përse vaktet gjatë natës janë shumë të rëndësishme për fëmijët e porsalindur?

Fëmijët e porsalindur kanë nevojë të ushqehen sipas kërkesës, gjatë ditës dhe gjatë natës. Vaktet e ushqyerjes me qumësht gjiri gjatë natës janë tepër të rëndësishme për të stabilizuar rritjen e mirë të fëmijës, për të stabilizuar proçesin e gjidhënies dhe normalisht për të stimuluar prodhimin e një sasie më të lartë të qumështit të gjiirit. Është shumë normale që fëmija i porsalindur të zgjohet për të pirë qumësht gjatë natës, qoftë nëse ushqehet me qumështin e gjirit apo formulës.

Nevoja për ushqim është një nga arsyet që ndikon në zgjimin e bebeve gjatë natës duke qënë se tretja e qumështit të nënës kërkon mesatarisht 1.5 orë për vetë faktin se është “prodhuar” në mënyrë të tillë që të tretet lehtë nga organizmi i fëmijës, kjo për të mos rënduar edhe punën e veshkave së të voglit.

Me shumë mundësi muajt e parë do të vini re se fëmija do të ketë një nevojë më të madhe për ushqim gjatë intervalit 21:00-03:00 dhe gjatë natës ata mund të plotësojnë deri në 20% të kalorive që kanë nevojë të marrin gjatë 24 orëve. Por normalisht me rritjen kjo do të ndryshojë.

Gjatë muajve të parë të jetës fëmija është në një fazë të tillë të rritjes si edhe zhvillimit që kërkon ushqyerje gjatë natës. Ata nuk janë të aftë fizikisht të shkojnë përgjatë gjithë natës pa asnjë vakt.

A duhet të zgjoj fëmijën për ta ushqyer gjatë natës?

Të porsalindurit e kanë stomakun shumë të vogël dhe normalisht kanë nevojë të ushqehen shpesh, kjo do të luajë një rol tepër të rëndësishëm edhe i përket prodhimit të qumështit dhe ruajtjes së një sasie optimale.

Ashtu sic e theksova më sipër nga ana tjetër qumështi i gjirit tretet shpejt dhe fëmijës mund ti duhet të pijë mesatarisht rreth 8-12 herë në harkun kohor të 24 orëve. Që do të thotë ushqyerje ç’do 2-3 orë gjatë ditës dhe gjatë natës. Koha që mund të kalojë nga një vakt në tjetrin mund të ndryshojë nga fëmija në fëmijë dhe kjo kohë llogaritet nga momenti kur fëmija ka nisur vaktin e fundit dhe kjo nga momenti kur e ka përfunduar atë.

Normalisht ka ditë që fëmija i porsalindur do të ketë nevojë të pijë më shpesh se ditët e tjera, kjo sidomos gjatë pasdites. Dhe këto vakte të shpeshta gjatë pasdites (Cluster Feeds) me shumë mundësi do të pasohen nga një interval i gjatë gjumi.

Gjatë natës nëse mjeku nuk e rekomandon këtë nuk është e domosdoshme të zgjoni fëmijën për ta ushqyer. Por nëse lind nevoja, dhe nëse doni të stimuloni patjetër gjirin gjatë natës mund të provoni ta zgjoni ç’do 3 orë.

Fëmija mund të ushqehet pa problem edhe nëse nuk është tërësisht zgjuar dhe ndërsa e ushqeni fëmijën mund të provoni të shtrydhni gjirin brenda gojës në momentin që ngadalësohet ritmi i thithjeve. Këtë shtrydhje mund ta aplikoni për 10-15 sekonda dhe më pas lëshoni gjirin.

Shtrydhjet e gjirit janë të rëndësishme sepse jo vetëm zgjojnë fëmijën por edhe e bëjnë atë të marrë më tepër sasi qumështi duke qënë se inkurajojnë fëmijën të thithë dhe gëlltitet më tepër.

Gjithmonë në momentin që fëmija zgjohet për të pirë gjatë natës i jepni 1 minutë kohë para se të përgjigjeni duke e marrë në krahë për ta ushqyer, dhe pasi e merrni në krahë mos e vendosni menjëherë në gji. Mund të bëni 1 minutë ecje në dhomë dhe me pas të uleni për ta ushqyer.

Kjo është e rëndësishme për të mos krijuar një varësi të fëmijës ndaj thithjes së gjirit në c’do zgjim. Inkurajohen në këtë mënyrë zgjimet si pasojë e nevojës për ushqyerje në plan afatgjatë, dhe jo zgjime si pasojë e nevojës për ngushëllim që fëmija të bjerë në gjumë.

Posted on Leave a comment

Frekuenca e ushqyerjes me gji të fëmijës/Gjithçka që duhet të dini

Sa shpesh duhet të ushqehet fëmija im gjatë 24 orëve të para të jetës?

Ushqyerja me gji duhet të fillojë brenda orës së parë pas lindjes nëse është e mundur. Kontakti me lëkurën e fëmijës duhet të jetë i menjëhershëm dhe ai duhet të vendoset sipër trupit në pozicion vertikal. Kjo do të japë një ndihmë në nisjen e gjidhënies si proçes.

Bebi do të marrë sasi të vogla kulloshtre, qumështi i trashë dhe i verdhë i cili është edhe qumështi i parë që do të prodhojë gjiri. Sasia normalisht do të jetë e vogël dhe mëse e mjaftueshme për fëmijën duke stimuluar si duhet funksionimin e sistemit tretës së të porsalindurit. Kulloshtra është e pasur me anti-trupa dhe përbërës të tjerë shumë të rëndësishëm për fëmijën duke siguruar mbrojtje ndaj sëmundjeve që në momentin që vjen në jetë.

Sasia e vogël e kulloshtrës që fëmija merr përgjatë ditëve të para të jetës do të ndihmojë fëmijën që të arrijë të koordinojë gëlltitjen, frymëmarrjen dhe thithjen. Në momentin që fëmija fillon të mësojë si të thithë dhe të nxjerrë edhe më tepër kulloshtër prej gjirit thithjet e tij do t’i tregojnë trupit tuaj se duhet të prodhojë edhe më tepër qumësht.

Në këto kushte kulloshtra ka ndikim shumë të rëndësishëm edhe përsa i përket defekimit të fëmijës. Ajo ka efekt laksativ dhe ndihmon në nxjerrjen e mekoniumit prej apatatit tretës. Sigurisht edhe në lidhje me nxjerrjen e tepricës së bilirubinës  e cila shkakton verdhëzën.

Nga ana tjetër kulloshtra, ky qumësht me përqëndrim të lartë vlerash ushqyese por njëkohësisht edhe lehtësisht i tretshëm përgatit aparatin tretës të fëmijës për të tretur qumëshin e maturuar që do të vijë më pas. Kulloshtra përmban më tepër proteina si edhe më pak sheqer (glokozë) krahasuar me qumështin e maturuar. Kjo balancë mes proteinave, yndyrës dhe sheqerit stabilizon glukozën si edhe parandalon zhvillimin e hipoglicemisë.

Këto vaktet e para me kulloshtër do të ndihmojnë stimulimin e fillimit të fazës së dytë së laktogjenezës, pra nis prodhimi i qumështit tjetër dhe do të prodhohet më pak kulloshtër.

Sa shpesh duhet të ushqehet fëmija gjatë ditëve të para të jetës?

Prodhimi i qumështit të gjirit do të ndikohet nga thithjet e fëmijës. Sa më te shpeshta të jenë ato dhe sa më efektive aq më tepër qumësht do të prodhohet (shiko pozicionet që mund të përdorësh për ushqyerje më efektive).

Qumështi do të prodhohet sipas kërkesës!”

Duke filluar nga dita e dytë e jetës së të porsalindurit dhe në vazhdim vaktet duhet të jetë minimalisht 8-12 përfshirë këtu ditën si edhe natën. Në këtë mënyrë ju do të mund të stabilizoni proçesin e ushqyerjes me gji si edhe prodhimit të një sasie të mjaftueshme qumështi. Kjo do të jetë tepër e rëndësishme edhe përsa i përket trajtimit të verdhëzës.

Rekomandohet të ushqeni me qumësht gjiri fëmijën ç’do 1-1.5 orë gjatë ditës si edhe ç’do 3 orë gjatë natës përgjatë muajit të parë. Nëse ju do të ushqeni me një frekuencë të tillë javët e para të jetës sasia e qumështit të prodhuar do të rritet rreth 10-20 herë më tepër.

Pas javëve të para mund të zgjoni fëmijën për ta ushqyer me qumësht gjiri nëse fle më tepër se 3 orë në rastet kur mjeku jua sugjeron ta bëni këtë.

Posted on Leave a comment

Përse vaktet gjatë natës janë shumë të rëndësishme për fëmijët e porsalindur?

Fëmijët e porsalindur kanë nevojë të ushqehen sipas kërkesës, gjatë ditës dhe gjatë natës. Vaktet e ushqyerjes me qumësht gjiri gjatë natës janë tepër të rëndësishme për të stabilizuar rritjen e mirë të fëmijës, për të stabilizuar proçesin e gjidhënies dhe normalisht për të stimuluar prodhimin e një sasie më të lartë të qumështit të gjiirit. Është shumë normale që fëmija i porsalindur të zgjohet për të pirë qumësht gjatë natës, qoftë nëse ushqehet me qumështin e gjirit apo formulës.

Nevoja për ushqim është një nga arsyet që ndikon në zgjimin e bebeve gjatë natës duke qënë se tretja e qumështit të nënës kërkon mesatarisht 1.5 orë për vetë faktin se është “prodhuar” në mënyrë të tillë që të tretet lehtë nga organizmi i fëmijës, duke mos rënduar edhe punën e veshkave së të voglit.

Me shumë mundësi muajt e parë do të vini re se fëmija do të ketë një nevojë më të madhe për ushqim gjatë intervalit 21:00-03:00 dhe gjatë natës ata mund të plotësojnë deri në 20% të kalorive që kanë nevojë të marrin gjatë 24 orëve. Por normalisht me rritjen kjo do të ndryshojë.

Gjatë muajve të parë të jetës fëmija është në një fazë të tillë të rritjes si edhe zhvillimit që kërkon ushqyerje gjatë natës. Ata nuk janë të aftë fizikisht të shkojnë përgjatë gjithë natës pa asnjë vakt.

A duhet të zgjoj fëmijën për ta ushqyer gjatë natës?

Të porsalindurit e kanë stomakun shumë të vogël dhe normalisht kanë nevojë të ushqehen shpesh, kjo do të luajë një rol tepër të rëndësishëm edhe i përket prodhimit të qumështit dhe ruajtjes së një sasie optimale.

Ashtu siç e theksova më sipër nga ana tjetër qumështi i gjirit tretet shpejt dhe fëmijës mund ti duhet të pijë mesatarisht rreth 8-12 herë në harkun kohor të 24 orëve. Që do të thotë ushqyerje ç’do 2-3 orë gjatë ditës dhe gjatë natës. Koha që mund të kalojë nga një vakt në tjetrin mund të ndryshojë nga fëmija në fëmijë dhe kjo kohë llogaritet nga momenti kur fëmija ka nisur vaktin e fundit dhe kjo nga momenti kur e ka përfunduar atë.

Normalisht ka ditë që fëmija i porsalindur do të ketë nevojë të pijë më shpesh se ditët e tjera, kjo sidomos gjatë pasdites. Dhe këto vakte të shpeshta gjatë pasdites (Cluster Feeds) me shumë mundësi do të pasohen nga një interval i gjatë gjumi.

Gjatë natës nëse mjeku nuk e rekomandon këtë nuk është e domosdoshme të zgjoni fëmijën për ta ushqyer. Por nëse lind nevoja, dhe nëse doni të stimuloni patjetër gjirin gjatë natës mund të provoni ta zgjoni ç’do 3 orë.

Fëmija mund të ushqehet pa problem edhe nëse nuk është tërësisht zgjuar dhe ndërsa e ushqeni fëmijën mund të provoni të shtrydhni gjirin brenda gojës në momentin që ngadalësohet ritmi i thithjeve. Këtë shtrydhje mund ta aplikoni për 10-15 sekonda dhe më pas lëshoni gjirin.

Shtrydhjet e gjirit janë të rëndësishme sepse jo vetëm zgjojnë fëmijën por edhe e bëjnë atë të marrë më tepër sasi qumështi duke qënë se inkurajojnë fëmijën të thithë dhe gëlltitet më tepër.

Gjithmonë në momentin që fëmija zgjohet për të pirë gjatë natës i jepni 1 minutë kohë para se të përgjigjeni duke e marrë në krahë për ta ushqyer, dhe pasi e merrni në krahë mos e vendosni menjëherë në gji. Mund të bëni 1 minutë ecje në dhomë dhe me pas të uleni për ta ushqyer.

Kjo është e rëndësishme për të mos krijuar një varësi të fëmijës ndaj thithjes së gjirit në ç’do zgjim. Inkurajohen në këtë mënyrë zgjimet si pasojë e nevojës për ushqyerje në plan afatgjatë, dhe jo zgjime si pasojë e nevojës për ngushëllim që fëmija të bjerë në gjumë.

Si duhet të veprohet nëse mjeku nuk udhëzon zgjim të fëmijës gjatë natës?

Në momentin që fëmija nuk zgjohet të pijë gjatë natës dhe mjeku nuk jua sugjeron ta zgjoni për ta ushqyer mund të bëni shtrydhje të gjirit me anë të pompës. Kjo rekomandohet për të evituar forcimin e gjirit dhe mbledhjen e qumështit si edhe nga ana tjetër për të stimuluar prodhimin. Nëse gjiri do të zbrazet ai do të rimbushet dhe do të prodhojë sasi optimale qumështi edhe gjate natës. Qumështin që nxirrni me anë të pompës mund ta ruani në qeset e posaçme dhe duke përcaktuar datën e mbledhjes e ruani atë në ngrirje për ta përdorur në ç’do moment. Qoftë edhe në fazën e përgatitjes së ushqimeve të ngurta rreth muajit të 6 të jetës.