fbpx

Bota e Gruas

Përse vaktet gjatë natës janë shumë të rëndësishme për fëmijët e porsalindur?

Fëmijët e porsalindur kanë nevojë të ushqehen sipas kërkesës, gjatë ditës dhe gjatë natës. Vaktet e ushqyerjes me qumësht gjiri gjatë natës janë tepër të rëndësishme për të stabilizuar rritjen e mirë të fëmijës, për të stabilizuar proçesin e gjidhënies dhe normalisht për të stimuluar prodhimin e një sasie më të lartë të qumështit të gjiirit. Është shumë normale që fëmija i porsalindur të zgjohet për të pirë qumësht gjatë natës, qoftë nëse ushqehet me qumështin e gjirit apo formulës.

Nevoja për ushqim është një nga arsyet që ndikon në zgjimin e bebeve gjatë natës duke qënë se tretja e qumështit të nënës kërkon mesatarisht 1.5 orë për vetë faktin se është “prodhuar” në mënyrë të tillë që të tretet lehtë nga organizmi i fëmijës, duke mos rënduar edhe punën e veshkave së të voglit.

Me shumë mundësi muajt e parë do të vini re se fëmija do të ketë një nevojë më të madhe për ushqim gjatë intervalit 21:00-03:00 dhe gjatë natës ata mund të plotësojnë deri në 20% të kalorive që kanë nevojë të marrin gjatë 24 orëve. Por normalisht me rritjen kjo do të ndryshojë.

Gjatë muajve të parë të jetës fëmija është në një fazë të tillë të rritjes si edhe zhvillimit që kërkon ushqyerje gjatë natës. Ata nuk janë të aftë fizikisht të shkojnë përgjatë gjithë natës pa asnjë vakt.

A duhet të zgjoj fëmijën për ta ushqyer gjatë natës?

Të porsalindurit e kanë stomakun shumë të vogël dhe normalisht kanë nevojë të ushqehen shpesh, kjo do të luajë një rol tepër të rëndësishëm edhe i përket prodhimit të qumështit dhe ruajtjes së një sasie optimale.

Ashtu siç e theksova më sipër nga ana tjetër qumështi i gjirit tretet shpejt dhe fëmijës mund ti duhet të pijë mesatarisht rreth 8-12 herë në harkun kohor të 24 orëve. Që do të thotë ushqyerje ç’do 2-3 orë gjatë ditës dhe gjatë natës. Koha që mund të kalojë nga një vakt në tjetrin mund të ndryshojë nga fëmija në fëmijë dhe kjo kohë llogaritet nga momenti kur fëmija ka nisur vaktin e fundit dhe kjo nga momenti kur e ka përfunduar atë.

Normalisht ka ditë që fëmija i porsalindur do të ketë nevojë të pijë më shpesh se ditët e tjera, kjo sidomos gjatë pasdites. Dhe këto vakte të shpeshta gjatë pasdites (Cluster Feeds) me shumë mundësi do të pasohen nga një interval i gjatë gjumi.

Gjatë natës nëse mjeku nuk e rekomandon këtë nuk është e domosdoshme të zgjoni fëmijën për ta ushqyer. Por nëse lind nevoja, dhe nëse doni të stimuloni patjetër gjirin gjatë natës mund të provoni ta zgjoni ç’do 3 orë.

Fëmija mund të ushqehet pa problem edhe nëse nuk është tërësisht zgjuar dhe ndërsa e ushqeni fëmijën mund të provoni të shtrydhni gjirin brenda gojës në momentin që ngadalësohet ritmi i thithjeve. Këtë shtrydhje mund ta aplikoni për 10-15 sekonda dhe më pas lëshoni gjirin.

Shtrydhjet e gjirit janë të rëndësishme sepse jo vetëm zgjojnë fëmijën por edhe e bëjnë atë të marrë më tepër sasi qumështi duke qënë se inkurajojnë fëmijën të thithë dhe gëlltitet më tepër.

Gjithmonë në momentin që fëmija zgjohet për të pirë gjatë natës i jepni 1 minutë kohë para se të përgjigjeni duke e marrë në krahë për ta ushqyer, dhe pasi e merrni në krahë mos e vendosni menjëherë në gji. Mund të bëni 1 minutë ecje në dhomë dhe me pas të uleni për ta ushqyer.

Kjo është e rëndësishme për të mos krijuar një varësi të fëmijës ndaj thithjes së gjirit në ç’do zgjim. Inkurajohen në këtë mënyrë zgjimet si pasojë e nevojës për ushqyerje në plan afatgjatë, dhe jo zgjime si pasojë e nevojës për ngushëllim që fëmija të bjerë në gjumë.

Si duhet të veprohet nëse mjeku nuk udhëzon zgjim të fëmijës gjatë natës?

Në momentin që fëmija nuk zgjohet të pijë gjatë natës dhe mjeku nuk jua sugjeron ta zgjoni për ta ushqyer mund të bëni shtrydhje të gjirit me anë të pompës. Kjo rekomandohet për të evituar forcimin e gjirit dhe mbledhjen e qumështit si edhe nga ana tjetër për të stimuluar prodhimin. Nëse gjiri do të zbrazet ai do të rimbushet dhe do të prodhojë sasi optimale qumështi edhe gjate natës. Qumështin që nxirrni me anë të pompës mund ta ruani në qeset e posaçme dhe duke përcaktuar datën e mbledhjes e ruani atë në ngrirje për ta përdorur në ç’do moment. Qoftë edhe në fazën e përgatitjes së ushqimeve të ngurta rreth muajit të 6 të jetës.

Leave a Reply

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Më të shikuarat

Postime të ngjashme

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin