Bota e Gruas

Çfarë bëhet pengesë për të stabilizuar proçesin e gjidhënies?

Trupi i gruas fillon të përgatitet për të ushqyer fëmijën me gji që në shtatzani. Gjatë tremujorit të parë gjinjtë fillojnë të zmadhohen dhe ndryshimi vihet re edhe tek areola e cila fillon të errësohet. Gjatë tremujorit të dytë trupi fillon të prodhojë dhe grumbullojë kulloshtër për t’ju përshtatur kështu nevojën pas lindjes për të ushqyer fëmijën me qumësht gjiri. Pra nis përgatitja që në periudhën e shtatzanisë.

Në momentin që fëmija vjen në jetë nëna ka në trupin e saj kulloshtër, aq i nevojitet fëmijës përgjatë ditëve të para deri në momentin që do të vijë qumështi në sasi më të madhe. Kulloshtra është e trashë, e dendur dhe quhet “lëngu i artë”.

Përmban antitrupa që ndihmojnë fëmijën të luftojë patogjenët. Kulloshtra krijon një shtresë mbrojtëse në aparatin tretës duke e mbrojtur fëmijën në mjedisin e ri që do të jetojë.

Po nëse kemi kulloshtër që në shtatzani si është e mundur që ajo nuk del jashtë gjinjve?

Në këtë rast mund të dalë një sasi shumë e vogël, madje tek disa gra kjo nuk ndodh aspak. Dhe në të dyja rastet nuk është tregues i sasisë së qumështit që nëna do të ketë në dispozicion për fëmijën pas lindjes. Prandaj nëse nuk keni rrjedhje nuk duhet të shqetësoheni aspak.

Duhet të dini se kulloshtra në tremujorin e dytë është nën ndikimin e hormonit të progresteronit që sekretohet prej plaçentës. Ai e mban nën kontroll grumbullimin dhe frenon daljen. Në momentin që plaçenta del jashtë qumështi nis të rrjedhë dhe është stimulimi i fëmijës që ndihmon në këtë proçes.

Prolaktina është hormoni që nxit rrjedhjen e qumështit pas lindjes dhe rregullon prodhimin e tij. Cikli i prodhimit të prolaktinës është 24 orësh dhe piku më i lartë i prodhimit shënohet në orën 02:00-03:00 të mëngjesit. Rënia e nivelit që për pasojë sjell edhe reduktimin e sasisë të qumështit vihet re gjatë pasdites mesatarisht rreth orës 15:00-16:00. Në këtë rast nevojiten vakte më të shpeshta, dhe nuk konsiderohet e nevojshme nisja e një qumështi shtesë.

Pra është pikërisht dalja e plaçentës që ndikon më pas edhe në daljen e qumështit prej gjirit (e cila ndodh qoftë gjatë lindjes natyrale ashtu edhe asaj çezariane).

Çfarë vështirëson zakonisht proçesin e gjidhënies pas lindjes?

  • Mungesa e informacionit. Kjo zakonisht e bën nënën të ndihet e pasigurt në lidhje me aftësinë që realisht ka përsa i përket ushqyerjes me gji të fëmijës.
  • Dhimbja gjatë gjidhënies. Kjo përgjithësisht lidhet me pozicionimin jo të mirë të fëmijës në gji që sjell edhe çarjet e thithave.
  • Ushqyerja e më shumë se një fëmije më gji.
  • Një problem shëndetësor që nëna mund të shfaqë pas lindjes.
  • Lindja e parakoshme.
  • Mungesa e mbështetjes. Pas lindjes të gjithë këshillojnë dhe analizojnë përse nëna e re nuk ushqen me gji por rrallë dikush jep mbështetje dhe udhëzimet e duhura në lidhje me mbarëvajtjen e proçesit.
Leave a Reply

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Më të shikuarat

Postime të ngjashme

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin