Bota e Gruas

Përdorimi i mbështjellëses tek i porsalinduri

Teknika e mbështjelljes së fëmijës duket se ka pasur dhe ende ka efekt mjaft poozitiv në lidhje me qetësimin e fëmijës. Qëllimi i përdorimit të saj është të krijohet një mjedis i ngjashëm me uterusin në mënyrë që fëmija të ndihet i sigurt dhe normalisht duke u kombinuar edhe me elementët e tjerë do të ndihmojë jo vetëm në qetësimin e të porsalindurit gjatë momenteve të kolikave por njëkohësisht do ta ndihmojë atë të flejë më qetë.

8 këshilla për një proçes sa më të sigurt

  • Nuk duhet të shtrëngoni shumë mbështjellësen që jeni duke përdorur. Nuk duhet ta bëni këtë duke qënë se shtrengimi i tepërt do të ngushtojë jo vetëm pjesën e gjoksit të fëmijës duke sjellë probleme në frymëmarrje por njëkohësisht do të shkaktojë edhe probleme tek pjesa e këmbëve si displazia. Pjesa e këmbëve duhet të jetë mjaftueshëm e lirshme që fëmija të kryejë lëvizje. Për të pasur një mbështjellje sa më të sigurt rekomandohet të përdoren mbështjellëset me ngjitëse anësore. Duhet të theksoj se edhe përdorimi i copave prej pambuku nuk është i gabuar por mbështjellësja e posaçme do t’iu mundësojë ta bëni këtë në një mënyrë sa më të sigurt.
  • Mbështjellësja duhet të mbahet larg fytyrës së fëmijës.
  • Fëmija nuk duhet të mbështillet më në momentin që fillon të rrotullohet dhe kjo mund të fitohet si aftësi rreth muajit 3-5 të jetës. Nëse përgjatë 8 javëve të para këshillohet të përdoret një mbështjellëse me ngjitëse anësore pas kësaj jave mund të përdoret mbështjellësja me zinxhir para e cila ngjan më tepër me një thes gjumi prej pambuku.
  • Gjithmonë fëmija duhet të vendoset të flejë në shpinë.
  • Sugjerimi im është të përdorni mbështjellësen nisur nga fakti se e ndihmon fëmijën të qetësohet dhe flejë më mirë, por nëse nuk e bëni muajt e parë mos filloni muajt në vazhdim. Pra vendimin nëse do ta bëni ose jo duhet ta merrni që në momentet e para pas lindjes.
  • Mos e mbështillni fëmijën në momentet kur ka temperaturë apo probleme të tjera shëndetësore.
  • Poziciononi si duhet krahët e fëmijës. Ato mund të vendosen në pozicion anësor ose pranë fytyrës. Mendohet se teknika e vendosjes pranë fytyrës nuk është shumë e përshatshme duke qënë se e bën fëmijën të flejë më gjatë dhe normalisht mund të kapërcejë ndonjë vakt. Megjithatë asnjëra prej tyre nuk është e gabuar. Ju duhet të zgjidhni atë që mendoni se e bën më të qetë dhe e bën fëmijën të ndihet më rehat. Nëse do të zgjidhni metodën e pozicionimit të duarve në anësore duhet të krijoni edhe njëfarë hapësire për lëvizshmëri (gjithmonë nëse nuk do të përdorni mbështjellësen e posacme).
  • Fëmija duhet të mbahet nën vëzhgim. Prandaj rekomandohet që gjatë ditës të monitoroni ambientin ku fle fëmija nëse do të përdoret një mbështjellëse dhe normalisht gjatë natës fëmija të qëndrojë në dhomën tuaj të gjumit.

Leave a Reply

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Më të shikuarat

Postime të ngjashme

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin