fbpx

Bota e Gruas

Regresi i muajit të 4 (3-5 muajsh)

Në periudhën 3-5 muajshe ndodhin shumë ndryshime tek fëmija të cilat normalisht do të ndikojnë edhe në proçesin e gjumit. Mund të themi se aftësia më e madhe që fëmija fiton në këtë moshë është rrotullimi. Pra ndodh pikërisht mes muajit 3 dhe 5 të jetës. Vlen të përmendet se në këtë moment, kur shikoni se fëmija e ka fituar tashmë këtë aftësi duhet të mos përdorni më një mbështjellëse me ngjitëse anash pasi nuk do të jetë më e sigurt. Alternativa që mund të përdoret është mbështjellësja me zinxhir në formë thesi.

Por çfarë ndodh tek fëmija në këtë periudhë?

Pasi fëmija fiton aftësinë për t’u rrotulluar e cila patjetër ndikon tek mënyra si ai do të flejë përjeton edhe një ndryshim tjetër të madh. Tashmë modeli i gjumit do të ngjajë më tepër me atë së të rriturve.

Në të vërtetë ekziston një keqkuptim kur i referohemi si një regres  asaj ç’ka në këtë moment ndodh. Për arsye se edhe pse truri i fëmijës duket sikur përjeton një “regres” në të vërtetë ai pëson ndryshime të përhershme.

Në këtë pikë zhvillimi të fëmijës vihet re ndarja e mirëfilltë e fazave dhe cikleve të gjumit. Pasi nëse deri në këtë moment gjumi do të kishte vetëm fazën REM dhe JO-REM tani edhe faza JO-REM do të ndahet në cikle njësoj si edhe të rriturit.

Regresi i muajit të 4 ndodh pikërisht sepse fëmija është duke ndryshuar modelin e të fjeturit, nga modeli i një të porsalinduri në një model të ngjashëm me atë së të rriturve. Ky kalim nga një model në një tjetër nuk është i lehtë dhe paraqet shenjat e një regresi. Paqëndrueshmëria në gjumë që fëmija paraqet gjatë zhvillimit të trurit në këtë fazë padyshim do të ndikohet edhe nga ambienti, zhvillimi dhe rritja fizike si edhe zakonet e gjumit.

Aftësia që fëmija fiton në rrotullim dhe gjumi

Tashmë siç e thamë fëmija mëson të rrotullohet, kthehet, mëson të gjuajë me këmbë dhe këtë dëshiron ta praktikojë edhe gjatë natës. Pra të gjithë këto aftësi sigurisht që do të ndikojnë edhe në paqëndrueshmërinë që shfaqet gjatë kalimit në modelin e gjumit të sipërpërmendur.

Si duhet të veproni në këtë rast?

Fëmija duhet të praktikohet së tepërmi gjatë ditës. Nësë kthehet përmbys nuk duhet ta ktheni menjëherë në shpinë. Duhet të dini se kjo është një mënyrë me të cilën fëmija fillon të mësojë edhe si të bëjë gjumë të qetë, dhe padyshim kjo çon një një model të shëndetshëm gjumi.

Normalisht ju ende duhet të vendosni fëmijën të flejë në shpinë por nëse fëmija kthehet vetë përmbys nuk ka nevojë të ndërhyni.

Cilat janë hapat që duhet të ndiqni gjatë një regresi?

Në këtë rast fëmijët që nuk kanë tashmë vese gjumi do ta përjetojnë më mirë. A mundet të trajnoni fëmijën gjatë një regresi? Po, është tërësisht e mundur ta bëni këtë sipas teknikave të përcaktuara tek program.

Ndër hapat që duhet të ndërmerrni:

  • Mësoni fëmijën të flejë në mënyrë të pavarur (shpjegimi me teknikën përkatëse tek programi). Duke e bërë këtë fëmija jo vetëm do të mësojë të vetëqetësohet gjatë zgjimeve të natës por edhe do të ndihet i sigurt ndërsa hap sytë pasi ndodhet në po të njëjtin vend që ka rënë gjumë në momentin fillestar të mbrëmjes;
  • Asnjëherë mos kapërceni orën e gjumit të fëmijës dhe rregullisht vendoseni të flejë duke ndjekur kohën e qëndrimit zgjuar;
  • Dita duhet të jetë për lojë dhe ekspozim në natyrë. Duke e bërë këtë, pra duke ekspozuar fëmijën më tepër në diell dhe dritë, do të ndihmoni orën e tij të brendshme të zhvillohet dhe kjo do të ndikojë edhe në cilësinë e gjumit të natës që fëmija do të bëjë;
  • Krijoni ambientin e duhur për fëmijën. I qetë dhe mjaftueshëm i errët, pa stimuj dhe temperaturë jo më tepër se 20-22 gradë;
  • Rutina është shumë e rëndësishme. Nënkupton jo vetëm ndjekjen e veprimeve të caktuara në një rend të qartë por edhe në një orar fiks ç’do natë;
  • Ushqyerja e fëmijës duhet të bëhet para rutines dhe 1 orë para saj fëmija distancohet nga ambientet me drita të forta dhe zhurmë;
  • Edhe para rutinës aktivitetet duhet të jenë të qeta dhe qetësuese. Jepini fëmijës shumë dashuri, përkëdhelje, kohë qëndrimit në kontakt fizik me juve;
  • Gjithmonë respektoni minutazhin e ndërhyrjes të qartësuar tek programi i gjumit;
  • Ushqyerja e fëmijës gjatë natës duhet të bëhet pa fjalë, pa ndezur drita të forta (max një dritë minimaliste e kuqe), dhe nëse do t’ju duhet të ndërroni pelenën bëjeni atë sa më shpejt të jetë e mundur;
  • Tregoni qëndrueshmëri dhe nëse tashmë sipas programit fëmijës ja keni hequr veset mos ja riktheni. Nëse fëmija nuk ka vese dhe tashmë ka mësuar të bjerë në gjumë nuk do ta ketë të nevojshëm vazhdimisht ndërhyrjen gjatë kalimit nga një cikël gjumi në një cikël tjetër.
Leave a Reply

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Më të shikuarat

Postime të ngjashme

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin