Bota e Gruas

Lidhja mes jush dhe të porsalindurit, rëndësi të madhe edhe në stabilizimin e proçesit të gjumit

Tek disa prindër kjo lidhje nis menjëherë, por tek disa nëna kjo do të jetë disi më e vështirë. Ndikim në këtë rast do të ketë lodhja pas lindjes por njëkohësisht edhe shenjat e depresionit që mund të shfaqen. Pra nuk është aspak e pazakontë, mund t’i ndodhë shumë nënave që të mos jenë në gjendje të krijojnë një lidhje të thëllë dhe të menjëhershme me fëmijën.

Prandaj jemi këtu! Ta bëjmë këtë të ndodhë. Përse?

Sepse është hapi i parë që nevojitet të hidhni drejt fazës së njohjes me të porsalindurin. Të krijoni një lidhje për të njohur më pas beben tuaj, të kuptoni përse qëndrimi i trupit të tij ka ndryshuar, të kuptoni sinjalet dhe reflekset e tij, të zbuloni përse fëmija juaj është duke qarë. Është normale që fillimisht kjo do të jetë një sfidë për ju por me kalimin e kohës, duke dëgjuar dhe vëzhguar fëmijën do të kuptoni për çfarë ka nevoje dhe normalisht do të mësoni të përgjigjeni edhe në mënyrën e duhur.

Cilat janë mënyrat me të cilat ju do të mund të krijoni një lidhje më të mirë me të porsalindurin?

Gjatë 12 javëve të para pas lindjes e gjithë dita do të jetë e fokusuar tek ushqyerja dhe gjumi i fëmijës dhe përsa kohë ne duam që këto dy procese të stabilizohen si duhet, patjetër duhet të kalojmë në fokus edhe lidhjen që ekziston me fëmijën. Pra ndërsa përpiqeni ta bëni të voglin të flejë përpiquni edhe të kaloni kohë bashkë duke bërë aktivitete që do të krijojnë lidhjen mes jush.

Me çfarë duhet të punoni në këtë rast?

Bëni një banjo të ngrohtë me të porsalindurin

Kontakti me lëkurën tuaj dhe të bebes është shumë i rëndësishëm për stabilizimin e një sërë proceseve pas lindjes. Kombinimi i tij me ujin e ngrohtë jo vetëm do të shërbejën në qetësimin e fëmijës gjatë kohës që ai është i irrituar por edhe do të forcojë lidhjen mes jush.

Masazhoni beben dhe i këndoni shpesh ninulla

Masazhi është një praktikë mjaft e rëndësishme kur vjen puna tek qetësimi i të porsalindurit por edhe për të forcuar lidhjen mes të dyve. Po ashtu edhe ninulla do të ketë efekt pozitiv. Ndryshimi i tonit të zërit tuaj si edhe kontakti i afërt me fytyrën tuaj do të forcojë edhe më tepër lidhjen me të porsalindurin. 

Me siguri fëmija nuk do të kuptojë fjalët e asaj që ju jeni duke kënduar por nuk është ky problemi. Duke dëgjuar zërin tuaj si edhe duke parë fytyrën do të lidhet edhe më tepër me ju.

Kaloni kohë duke shëtitur

Ajri i pastër do të ketë efekte pozitive për të dy, qoftë për ty ashtu edhe për të porsalindurin. Do të jetë një mënyrë e mirë për të bërë aktivitet fizik por edhe për të marrë më tepër energji të përgjithshme pozitive. Mos u stepni për t’i folur fëmijës ndërsa shëtisni e madje mund edhe të emërtoni ato që shikoni përreth kjo do ta ndihmojë atë qe me rritjen të mësojë emrat e objekteve që e rrethojnë. 

Leave a Reply

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Më të shikuarat

Postime të ngjashme

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin