Bota e Gruas

A mundemi realisht të kuptojmë gjuhën e bebeve?

E qara nuk është e vetmja gjë që fëmija juaj i porsalindur mundet të bëjë! Ju mund të vini re se fëmija juaj gjatë gjumit mund të psherëtijë dhe kjo është krejt normale. Është shumë e rëndësishme të mos vraponi drejt fëmijës në ç’do sinjal që jep apo zhurmë që bën të paktën nëse nuk është momenti për t’u ushqyer. Nëse do të ndërhyni menjëherë sapo fëmija juaj fillon të lëvizë mund ta zgjoni nëse është duke kaluar nga një cikël gjumi në një cikël tjetër.

Kini parasysh se fëmija gjatë këtij kalimi edhe mund të qajë ndërsa është tërësisht në gjumë prandaj i jepni atij ndërsa është i porsalindur 1-2 minuta kohë dhe më pas, pas duke filluar nga muaji 3 mesatarisht 3-5 minuta kohë.

Gjuha e trupit dhe qëndrimi i të porsalindurit!

E dini se mënyra si fëmija juaj sillet tregon shumë? Se mund të kuptoni shumë gjëra duke analizuar gjuhën e trupit? Sepse ajo tregon më shumë nga sa ju mendoni në lidhje me nevojat e fëmijës!

Qëndrimi i të porsalindurit

Mënyra si fëmija i porsalindur qëndron do të jetë tërësisht ndryshe nga mënyra si qëndron një i rritur. Edhe pas lindjes ai do të vazhdojë të qëndrojë në pozicion të ngjashëm si në barkun e nënës. Që nënkupton duart pranë fytyrës, gjunjët dhe bërrylët e përthyer. Gjunjët pranë gjoksit.

Gjuha e e trupit së të porsalindurit

Duke pasur parasysh gjuhën e trupit të fëmijës do të kuptoni edhe më mirë se për çfarë ai ka nevojë.

  • Në momentin që fëmija fillon të lëvizë (gjuajë) me këmbë do të jetë një shenjë lumturie dhe entuziazmi. Bebet ndonjëherë gjuajnë në këtë mënyrë kur shikojnë diçka interesante. Shikoni me kujdes edhe fytyrën e tij. Nëse është duke qeshur ose ka zmadhuar sytë kjo nënkupton se po ndihet mirë. Nëse gjuajtjet e këmbëve shoqërohen me të qara dhe irritim nënkuptohet se fëmija është i mërzitur dhe ka diçka që e shqetëson.
  • Nëse fëmija nuk bën kontaktin me sytë dhe duket se shikimin e ka të përhumbur. Në këtë rast ka marrë shumë stimuj, është ngarkuar më tepër nga sa duhet dhe ka nevojë për pak “hapësirë”. Këtë mund të vini re ndërsa një person tjetër i rritur afrohet pranë fytyrës së tij.
  • Nëse fëmija ka ngulur sytë larg në ambientin ku ndodhet do të thotë se tashmë është lodhur dhe është gati për gjumë. Gjithashtu nëse fërkon sytë dhe fillon të acarohet do ta keni edhe më të vështirë ta bëni të flejë. Prandaj rekomandohet ndjekja me përpikmëri e hapësirave të qëndrimit zgjuar mes një dremitje dhe tjetrës. Shenjat e mësipërme si fërkimi i syve dhe acarimi janë sinjale se tashmë bebi juaj është lodhur.
  • Fëmija harkos shpinën pas. Ky do të merret si një sinjal që tregon se ai është mërzitur (sidomos nëse fillon të qajë dhe të bërtasë me të madhe). Harkosja e shpinës mund të shoqërohet edhe me disa sinjale të tjera si fërkimi i syve. Në të kundërt, nëse fëmija harkos shpinën dhe hap krahët duke u shtriqur nënkuptohet se është relaksuar.
  • Po nëse fëmija fillon të tërheqë apo gjuajë veshët? Kjo duhet të merret si një sinjal stresi dhe dhimbje. Mund të bëhet fjalë për gazra apo shqetësime të tjera në stomak, por nuk përjashtohet mundësia e një infeksioni në vesh (paraqitjani mjekut këtë në takim). Vështroni nga afër fytyrën e fëmijës, nëse ai qan dhe duket i mërzitur nënkuptohet se nuk ndihet rehat.
Leave a Reply

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Më të shikuarat

Postime të ngjashme

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin